недеља, 2. март 2014.

Izložba fotografija Roberta Kape u boji


Mađarski ratni fotograf i novinar Robert Kapa izgradio je mit s crno-belim fotografijama o ratu, ali malo ljudi zna za njegove fotografije u boji, od kojih su stotine sada prvi put izložene u Njujorku.

 





Izložba, koja traje do 4. maja u Međunarodnom centru za fotografiju u njujorškoj četvrti Menheten, predstavlja Kapine moderne fotografije, a neke od njih su premijerno izložene. Njujorški institut ima 4.200 fotografija u boji Roberta Kape koji je 1947. godine zajedno sa Anrijem Kartije-Bresonom otvorio agenciju Magnum Fotos za promovisanje slobodnih fotografa bez stalnog radnog odnosa.


Fotografije omogućavaju da vidimo šta je Kapa radio kada nije pokrivao ratove i političke sukobe - izjavila je organizatorka izložbe Sintija Jang.Tokom perioda mira, Kapa je putovao po svetu i pravio moderne fotografije, slikajući svoje prijatelje, među kojima su mnogi bili poznate ličnosti. Kapa je tako ovekovečio neke privatne i intimne trenutke slavnih osoba. Kapa je, na primer, fotografisao slikara Pabla Pikasa s porodicom na plaži na jugu Francuske ili pisca Ernesta Hemingveja na odmoru u svom domu u Ajdahu. Slikao je u boji i Avu Gardner, Hemfrija Bogarta, Orsona Velsa i Ingrid Bergman.




Mađarski fotograf je počeo da slika u boji 1938. godine tokom kinesko-japanskog rata. Međutim, od 12 fotografskih filmova u boji, samo su četiri fotografije preživele. One su sada izložene u Njujorku.
Od 1941. godine Kapa više fotografiše u boji. Do smrti 1954. godine tokom rata u Indokini, Kapa je obično nosio sa sobom dva fotoaparata, jedan za crno-bele slike, a druge za slike u boji. Sintija Jang je rekla da Kapa nije nikada favorizovao jednu ili drugu vrstu fotografije. Međutim, u to vreme su crno-bele slike bile zastupljenije, jer su slike u boji tada bile komplikovanije za razvijanje. Kapa je više koristio crno-bele slike za rat kako bi prikazao mračnu stranu sukoba. Izložba se završava potresnim fotografijama slikanim nekoliko trenutaka pre smrti 25. maja 1954. godine na putu između Namdina i Taibina u Vijetnamu, pre nego što je Kapa stao na nagaznu minu.




Kapa je kao ratni novinar pokrivao događaje iz pet ratova - španski građanski rat, drugi kinesko-japanski rat, Drugi svetski rat, arapsko-izraelski rat i prvi indokineski rat. Bio je jedini fotograf koji je slikao iskrcavanje snaga saveznika u Normandiji 1944. za vreme Drugog svetskog rata.
Pre nego što je postao punoletan, Kapa je postao član Radničkog kružoka, čiji su članovi bili uglavnom socijalisti, avangardni fotografi i intelektualci koji su živeli u Budimpešti.




Bio je stalni učesnik demonstracije protiv fašističkog režima Mikloša Hortija 1931. godine. Bio je u zatvoru, a njegovo puštanje na slobodu bilo je uslovljeno time da odmah napusti Mađarsku. Tokom španskog građanskog rata, kada se proslavio svojim fotografijama, Kapa je pratio i fotografisao pristalice Radničke partije marksističkog jedinstva, u čijim redovima je, između ostalih, bio britanski pisac Džordž Orvel.

Нема коментара:

Постави коментар

Komentari koji sadrže vređanje, na verskoj, rasnoj i nacionalnoj osnovi, biće uklonjeni.

Странице