субота, 1. март 2014.

Istorija sprske fotografije: zanimljivosti

PRVI FOTOGRAF U SRBIJI:

Anastas Jovanović, bio je lični fotograf kneza Mihaila Obrenovića. Prvo njegovo sačuvano delo je “ Autoportret “, a nastalo je 1841. godine. Većina fotografija Anastasa Jovanovića nastalih ovom tehnikom talbotipije, sačuvana je i nalazi se u Zbirci fotografija Muzeja grada Beograda.






PRVI FOTOGRAFSKI ATELJE:

U drugoj polovini 19. veka u Beogradu je otvoren i prvi stalni fotografski atelje. Za to je zaslužan Florijan Gantenbajn, čiji atelje je zvanično započeo sa radom u Beogradu 1861. godine.

MILAN JOVANOVIĆ I GEORGIJE KRALJEVAČKI

Za razvoj fotografije u našoj zemlji, pored već pomenuti, zaslužni su i oni manje ili više poznati fotografi. Između ostalih to su: Milan Jovanović (brat čuvenog srpskog slikara Paje Jovanovića, koji se bavio fotografisanjem beogradske čaršije, ali i unutrašnjosti i spoljašnjosti dvora Obrenovićevih, a zatim je od tih fotografija stvarao jedinstvene razglednice: takođe bavio se i fotografisanjem poznatih ličnosti, poput: Vele Nigrinove, Milovana Glišića, Bore Stankovića i mnogih drugih) i Georgije Kraljevački ( koji se smatra pravim inovatorom u ovoj oblasti, jer se smatra da je on prvi počeo sa fotografisanjem svečanosti).




Нема коментара:

Постави коментар

Komentari koji sadrže vređanje, na verskoj, rasnoj i nacionalnoj osnovi, biće uklonjeni.

Странице